Voláme sa Ondrej a Matej. Žijeme na južnom Slovensku, v obci Neded. Sme potomkovia dolnozemských slovákov. V našich rodinách sa tradícia výroby domácej klobásy zachováva dlhé desaťročia. Aj my k tejto tradícii vedieme našich synov. Receptúra sa v našich rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. Pravú dolnozemskú klobásu považujeme za výnimočnú delikatesu.

Podľa historických materiálov s výrobou klobásy začali Slováci, ktorí sa po vyhnaní Turkov usadili na Veľkej uhorskej nížine. Dolnozemská klobása je známa aj pod názvom " čabianska", keďže sa po druhej svetovej vojne vo veľkom produkovala hlavne v okolí Békešskej Čaby. Dnes sa dolnozemská klobása vyrába v niektorých regiónoch Slovenska, Maďarska, Rumunska a Srbskej Vojvodiny. O jej popularite svedčí aj organizovanie rôznych medzinárodných súťaží a klobásových festivalov v týchto regiónoch. 

Našou snahou je zachovanie tradície výroby dolnozemskej klobásy podľa zvykov našich starých otcov pre ďalšie generácie....